İş başvurularında Olumsuz Geri Dönüş Almanızın 5 Nedeni!

Her yere iş başvurusu yapıyorsunuz ancak olumlu geri dönüş alamıyor musunuz?

İş arayışında olup, kariyer portallarındaki iş ilanlarına bakıyor; başvurular yapmanıza ve e-mail ile CV’nizi şirketlerle paylaşıyor olmanıza rağmen olumlu geri dönüşler almıyor musunuz?

İş başvurlarında olumsuz geri dönüş almanızın en önemli nedenlerinden biri de, iş ilanlarını dikkatli incelememektir. Hadi gelin, iş başvurularında olumsuz geri dönüş almanızın olası 5 nedenini birlikte masaya yatıralım.

1.İş ilanında belirtilen eğitim bilgisi, eğitimlerinize uygun mu?

‘Kaçıncı yüzyıla geldik canım, üniversiteyi terk eden girişimcileri ve başarı hikayelerini görmüyor musunuz?’ dediğinizi duyar gibiyim. Çağa çığır açmış insanları örnek almak güzel olduğu kadar, bu kişilerin örnek alınacak tek davranışı eğitimlerini bırakmaları olmamalı. 

Pek çok güçlü şirketin iş ilanlarında, pozisyonları için uygun olduğunu düşündükleri eğitim derecesi ve bölümleri yazdığını görebilirsiniz. İşte birkaç örnek;

Google! 

Google; özellikle Software Engineer pozisyonları için çıktıkları iş ilanlarında, sadece lisans değil, tercihen Master ve PhD mezunu istediklerini de belirtiyor.

Software Engineering Manager, Android Engineering

Bazı iş ilanlarda ise, mezuniyet ve bölüm bilgisi alanında, üniversite eğitimine karşılık 4 yıllık iş deneyimi istediklerini de görebilirsiniz.

Google’da iş görüşmelerine hazırlanıyorsanız ya da iş görüşmelerinde hangi soruların sorulduğunu merak ediyorsanız Google’da Çalışacak Kadar Akıllı mısın? kitabına göz atabilirsiniz.

Microsoft!

Principal Software Engineer

Potansiyeli yüksek profilleri yakalamak için Microsoft ve Apple; Cambridge’teki ofisleri için çıktıkları iş ilanlarında olduğu gibi, lisans eğitimi mezunluğu YA DA 4 yıllık iş deneyimi istediğini yazıyor.

Apple!

Siri – Senior Project Manager

Steve Jobs’un iş görüşmelerine ne kadar önem verdiğini film ve kitaplarında da görebilirsiniz.

Her şirket, iş ilanlarında bölüm ya da üniversite bilgisi belirtmiyor ya da öncelik vermiyor olabilir. Özellikle iş ilanında mezuniyet durumu ve bölümler zorunlu olarak belirtilmişse, başvuru yapmadan önce kendi eğitim bilginizle örtüşüyor mu kontrol edin.

2. Pozisyon için belirtilen deneyim yılı, deneyimlerinize uygun mu?

Belirli yıl deneyim isteyen iş ilanları daha fazla olsa da, şirketler her yıl pek çok yeni mezunu ekiplerine katıyor. Yeni mezunsanız; yeni mezun arayan iş ilanlarına bakmak, bu tarz ilanlara başvurmanız, olumlu geri dönüş alma olasılığınızı arttırabilir.

Twitter ve adidas’ın iş ilanlarında olduğu gibi, bir iş ilanında belirtilen açık pozisyonlarda ‘5 yıl ve üzeri’ ya da ‘en az 7 yıl deneyim’ gibi spesifik deneyim yılı belirtiliyorsa dikkat etmeniz gerekir.

Twitter!

Director, Digital Experience

adidas!

Senior Software Engineer Agile

Çok beğendiğiniz bir iş ilanı gördüğünüzü farz edelim. Bu ilanda 5 yıl ve üzeri deneyim istenen, bir pozisyon yer alıyor olsun. Sizinse belirtilen alanda 4 yıllık iş deneyiminiz var, bu durumda iki olasılıkla da karşılaşabileceğinizi düşünebiliriz:

  • İş ilanına başvuru yaparsınız; yaptığınız çalışmalara, görev tanımlarına ya da projelere göre olumlu dönüş alabilirsiniz.
  • İş ilanına başvuru yaparsınız; ‘en az 5’ yıl deneyimli biri aranıyorsa, Hiring Manager’dan olumlu değerlendirme alamayabilirsiniz.

Tecrübe yılı hariç, diğer tüm istenilen özellikler size uygunsa, ilk olarak olumlu değerlendirilmemiş olsanız bile, bir sene ya da bir süre sonra, şirket sizinle iletişim kurmak isteyebilir. GDPR yani Kişisel Verileri Koruma Kanunu gereği, şirketler başvuru yapan kişileri, sadece başvurdukları pozisyon dahilinde değerlendirebiliyor. Çünkü yasa gereği şirketlerin kişisel bilgilerinizi kullanarak size ulaşabilmeleri için iş başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

Yani bu ne demek, Backend Engineer pozisyonuna başvuru yaptıysanız, sizinle ancak Backend Engineer pozisyonu için iletişime geçebilirler. Bu sebeple şirketlerde daha uygun olduğunu düşündüğünüz farklı iş ilanları mevcutsa o iş ilanlarına da başvuru yapabilirsiniz. Şirketler de başka pozisyonları için daha uygun olduğunuzu düşünürlerse, o pozisyonları için de iş ilanlarına başvuru yapmanızı isteyeceklerdir.

GDPR kanununa uygun olarak şirketlerin iş ilanı oluşturduğu, profesyonellerin de platform içerisinden iş ilanlarına başvuru yapabildiği ve işe alım süreçlerinin takip edebileceği Coolever’ı incelemenizi tavsiye ederim.

3. Pozisyon için belirtilen yetkinlikler veya teknik bilgiler sizinkilerle örtüşüyor mu?

‘Bu iş ilanları da iyice komik oldu, her şeyi yazıyorlar’ diye düşünüyorsanız, üzülerek söylemeliyim ki, zorunlu olarak belirtilen pozisyon yeterliliklerini, meslek alanlarını ve teknolojiler özgeçmişinize uygun değilse, olumlu dönüş alamıyor olabilirsiniz. Daha önceki deneyimlerinizde yapmadığınız ancak bu alanlarda çalışmayı istiyorsanız, CV’nizde ya da profillerinizde ön yazı olarak eklemeyi unutmayın.

Spotify!

Senior Data Scientist

4. Pozisyon ya da şirket için, bilmenizi istedikleri yabancı dil bilgisine sahip misiniz?

Önce Türkçe’yi düzgün kullanalım, cahil kalmayalım diyorsanız da, iş ilanında şart olarak belirtilen ‘ileri derecede İngilizce, Almanca’ gibi yabancı dil bilgileri ve seviyeleri belirtilmişse, başvuru yapmadan önce, sizin için uygun olup olmadığını tekrar düşünün.

Tesla!

Senior Marketing Manager

Tesla’daki işe alım süreçleri ile ilgili püf noktalar veren, Tesla’nın CEO’su Elon Musk’ın hayatını anlatan Elon Musk kitabını sesli kitap olarak İngilizce dinleyebilirsiniz.

5. Adresiniz ilanda belirtilen lokasyon içerisinde mi?

Özellikle yurt dışındaki bazı iş ilanlarında sadece Almanya’da, İngiltere’de ya da Amerika’da belirli bölgelerde bulunan profesyonellerin değerlendirileceği bilgisini görebilirsiniz. Türkiye’de de yine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya vb hatta Anadolu Yakası, Avrupa Yakası gibi spesifik lokasyonların önceliklendirildiği ya da değerlendirilme koşulu olduğu belirtilmişse, dikkat etmeniz gerekebilir.

Sürekli ofiste bulunmanız gerekmeyen, Remote iş ilanlarında bile lokasyonun belirtildiğine rastlayabilirsiniz. Bazen toplantılara ya da ekip içi iletişimi güçlendirmek adına ofise gitmeniz istenebilir. Bu durumlarda sorun yaşanmaması için ilgili ülke ya da şehirlere yakın lokasyondaki kişiler, pozisyon için öncelikli olarak değerlendiriliyor olabilir. 

Toparlayacak olursak;

Olumlu geri dönüşleri arttırmanın ilk yolu, belirtilen iş ilanlarındaki gereklilikleri ve pozisyon için istenen bilgileri iyi okumak; yanlış anlaşılmaları önlemek adına da iş ilanında sorumluluklar belirtiliyorsa, detaylı olarak incelemek gerekir. 

İş ilanında belirtilen her madde zorunluluk içermiyor olabilir. İş ilanında özellikle olması gereken ve/ya önceliklendirilen özelliklere yer verilmişse, bu gereklilikleri karşıladığınıza özgeçmişinizi kontrol ederek dikkat etmeniz;, başvuru sonrasında gelebilecek olumlu ya da olumsuz geri dönüşlere hazırlıklı olmanızı sağlar. 

Riot Games!

Game Design LeadershipGame Design Leadership

Yukarıda belirtilen iş başvurularında olumsuz geri dönüş almanızın olası 5 nedenini, başvurularınızı yaparken tekrar gözden geçirin. Eğer başvurunuzu email üzerinden gerçekleştiriyorsanız, gönderdiğiniz mailin konu başlığına, içeriğine ve istenilenlere tekrar göz atmayı unutmayın!

Sizin de eklemek istediğiniz olumsuz geri dönüş nedenleri varsa, aşağıya yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *