Yeni Mezun: Şimdi Ben Ne Yapacağım?
Üniversite göz açıp kapayıncaya kadar geçip gitti mi? Artık iş hayatına atılacağınız için, içinizde bilemediğiniz hisler mi yaşıyorsunuz? Şimdi derin bir nefes alın; Bu duyguları yaşayan yalnızca siz değilsiniz!
“Üniversite bitti; şimdi ne yapacağım?” düşüncesiyle birçok kişi önceleri kendi kabuğuna çekilir. Bu aşamada üniversite sırasında neler yapıldığı gözden geçirilir. Biraz da istekler ön plana çıkmaya başlar.
“Şimdi ne yapacağım?“ sorusunu aklımızdan geçirmemizin en büyük nedeni; çoğu kişinin okuduğu bölümle ilgili bir iş yapmaması ya da istenmeyen bir bölümden mezun olunmasıdır. İşletme, İktisat, Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olduysanız ya da olmak üzereyseniz, yine aklınızda “ben ne yapacağım?” sorusu olacaktır. Öncelikle çalışmaktan hoşlanacağınız ve gerçekten sizi mutlu edebilecek tercihlerinizi gözden geçirmelisiniz.
Yeni mezun olmuş ya da mezun olmaya yakın birçok kişi, ilk başta paniklemeye başlar; sonra “Zaten yeni mezunum, tecrübeli olmam için öncelikle bir yerden başlamam gerekiyor.” diye kendi açısından oldukça haklı serzenişlerde bulunur. Ancak belki de sandığın kadar deneyimsiz değilsindir!
Öncelikle, yeni mezun olan bir kişi “özgeçmişime ne yazacağım ki?” diyor; önemli olan üniversite döneminizde yaptığınız her türlü çalışmaları göstermeye çalışmanızdır. Staj ya da part-time çalışmalarınızdan bahsedebilirsiniz. Organizasyon ya da çeşitli üniversite kulüplerinde yer aldıysanız, mutlaka paylaşın.
Not ortalaması için her daim ön planda yerlerini alan arkadaş gruplarına hepimiz şahit olmuşuzdur. Sınav dönemlerinde notlarını hiçbir zaman paylaşmayan, düzenli notlar tutup, kendi içlerinden başka kimselerle iletişim kurmak istemeyen gruplar:)… Elbette kendilerini takdir ediyor ve alkışlıyoruz ancak; üniversitede görülen derslerin, Türkiye genelinde teorik bilgilerden oluşturulduğunu düşünürsek, tabiri caizse sınavdan sınava okula gidip, şirketlerde part-time çalışan kişiler pratikte neler yapıldığı da görmekte ve kişiler bu yarışa 1-0 önde başlayabiliyor.
Şimdi, iki kişiyi örnek alalım; X, hiçbir dersi kaçırmayan, notlarını düzenli tutup eve geldiğinde temize geçiren biri; Y ise, derslere arada bir gelip sınavları hiçbir zaman kaçırmayan, bütlerin dahi tadını almış, ancak üniversite döneminde 1-2 yıl bir şirkette çalışmakta. X’in not ortalaması Y’den daha yüksek olup ikisi de aynı zamanda mezun olsun. Sizce hangi kişi mezun olduğunda iş hayatına başlamada daha öncelikli olabilir? Not ortalaması yüksek olan bir kişi mi, tecrübesi olan bir kişi mi?
Tartışmalı bir konu olabilir; ancak tecrübenin, not ortalamasından daha önemli olduğu düşüncesi daha yaygın bir düşüncedir. Elbette bu, hiç tecrübesi olmayan bir kişinin başarısız olacağını anlamına da gelmez.
Mezun olduğunuzda CV’nize hiçbir zaman boş bir belge gibi bakmayın!
CV’nize Neler yazabilirsiniz?
- Kişisel bilgileriniz (doğum tarihi, adres, askerlik durumu)
- Mezun olduğunuz üniversite ve bölüm
- Yaptığınız stajlar
- Projeleriniz, bitirme tezleriniz
- Yabancı dil bilginiz
- Bilgisayar bilgileriniz
Staj yaptıysanız ya da yapıyorsanız, neler gördüğünüzü düşünün. Birçok staj fotokopi çekmek anlamına gelebilir ancak aldırmayın; hangi belgelerin fotokopisini görme şansınız oldu, düşünün. Çalışma yerindeki yöneticileri, iş arkadaşlarınızı gözlemleyin. Çekinmeyin, aklınıza bir soru takılırsa sorun. Kimin hangi işte çalıştığını, neler yaptığını öğrenin.
İktisat mezunuysanız ve rakamlarla uğraşmak çok da hoşunuza gitmiyorsa, bankada çalışmak zorunda değilsiniz. Araştırmalar yapmak, analizler yapmak yanında, sosyal medya tutkunuzsa Online Pazarlama belki de sizin için uygun bir meslek olabilir. Bilgisayar Mühendisi olsanız da kodder olmak sizi heyecanlandırmıyorsa Proje Uzmanlığı, İş Analistliği sizin için biçilmiş kaftan olabilir.
Yazılımcı mı, Tasarımcı mı?, İK mı, Reklamcılık mı? Hangi bölümden mezun olursanız olun, önceliğiniz gerçekten ne yapmak istediğiniz olmalı. Bu yolda kendinizi geliştireceğin organizasyonlara, etkinliklere, eğitimlere katılmalısınız. Yapacağınız stajlar size fikir verecektir. Üniversite hayatının keyfini de çıkarmalısınız, ancak bir şeyler yapmaya ne kadar erken başlarsanız, iş hayatında da o kadar rahatlık yaşarsınız.
Mutlulukla çalışacağınız iş hayatına başlamanız dileğiyle… 🙂
Comments
Bir Türkiye gerçeği olarak tanıdık eş dost olmadan staj bile bulamama gerçeği var ne yazık ki.
Ben şimdi lojistik okudum ama ik üzerine yoğunlaşmak istiyorum ve stajyer olarak uzun dönemli çalışarak baştan başlayıp işi öğrenmek kendimi geliştirmek istiyorum 15 in üzerinde yere başvurdum ve hiçbiri yüzüme bile bakmıyor 🙂
Emeginiz için tesekkurler ama siz de tahmin edersiniz ki sizin burada anlattiginiz gibi olmuyor işler.hangi firmaya basvurursaniz basvurun,ne yazik ki deneyim deneyim tecrube tecrube diye tutturuyorlar.peki bunca tecrube isteyen firmalar tecrube yapacak bi ortam yaratmadiklarinin farkindalar mi