Yazılımcıyı Mülakatta Çıldırtmanın Yolları

Mülakat lafını duymak bile birçok kişinin stres olmasına neden olur.

Mülakat yalnızca yazılımcılar için değil tasarımcılar, sistem mühendisleri ve proje yöneticileri için de sevilmeyen bir durumdur.

Yazılımcının iş görüşmesindeki davranışları görüşülecek kişiye bağlı olarak değişir. Eğer teknik bir kişi görüşmeye katılacaksa kendisini daha iyi anlayacağını düşündüğü için daha rahat olur ancak karşısındaki kişi bir IKcı ise durum tamamen değişir.

IK’cılar  özellikle IT departmanı içinde bulunan kişiler tarafından pek sevilmez. Bu durum daha önce gerçekleştirdiği iş görüşmelerindeki IKcılardan ya da çevresinde duyduğu mülakat anılarından kaynaklanabilir. En büyük neden bir IK’cının yazılımcıyı. yazılımcının da IK’cıyı anlayamadığını düşünmesidir. Teknik bilgisi olmadığı düşünülen IK’cıya karşı ön yargı ile yaklaşıldığı gibi, IK’cı da yazılımcıların sosyal olmadığını ve içine kapalı olduğunu düşünerek ön yargıyla yaklaşıyor olabilir.

 

yazilimci-karikatur

 

Yazılımcılarla iletişim kurmak sanıldığı kadar zor değildir. Tam tersine yazılımcılar net insanlardır ve neyi sevip sevmediklerini belli ederler. İlk başta iletişim kurmaktan çekinebilirler ancak davranışları analiz edildiğinde ne düşündüklerini anlayabilirsiniz. Her yazılımcıyı aynı kalıba sokmak ne kadar yanlışşa, her IK’cıyı da aynı sanmak o kadar yanlıştır.

Yazılımcıyı mülakatta çıldırtmak istiyorsanız yapmanız gerekenler:

  • Görüşmeye vaktinde  gelsin ya da gelmesin yazılımcıyı bir süre bekletin
  • Görüşmeyi daha önce nerede çalıştığını, hangi yazılım dillerini kullandığını ve hangi projelerde bulunduğunu incelemeden gerçekleştirin
  • Henüz kendisini anlatmaya başlamadan nereli olduğunu ya da ailesini sorun
  • Eğer  karşınızdaki yazılımcı Php yazılım diline hakim ise .net yazılım dilini; .net yazılım diline hakim bir yazılımcı ise Php yazılım dilini övün
  • Farklı bir teknolojiye kaymak isteyen birine bunun mümkün olmayacağı konusunda diretin
  • Görüşme sırasında başka bir şey ile ilgilenin
  • Okuduğu üniversiteyi ve bölümü sorgulayın
  • Çalıştığı şirketleri ya da projeleri küçümseyerek dinleyin
  • Mülakat sırasında bir kağıt çıkartıp kod yazmasını isteyin
  • Daha önceden haber vermeden teknik ya da İngilizce teste sokun
  • Çalışma koşullarını geçiştirin
  • Yapacak çok işinizin olduğunu belirtip görüşmeyi kısa kesin

 

Mülakat bir yazılımcıyı çıldırtmışsa, proje ne kadar olumlu etki yaratıyor olursa olsun, böyle bir şirkette çalışmak istemeyecektir.

Ancak unutmayın ‘bu kadar da olur mu?’ dedirten yazılımcı mülakat soruları, stres mülakatı da olabilir! 

Mülakatı kabusa çevirmemek başta yönetimin ve insan kaynakları departmanı yetkililerinin elindedir. Görüşmeyi gerçekleştirecek kişinin görüşmeye girmeden önce mutlaka görüşülecek kişi hakkında araştırma yapmış olması gerekir. Teknik arkadaşları anlamak için kod yazmak gerekmez, bazen yalnızca iletişim kurmak yeterlidir.

Keyfli görüşmelere katılmanız dileğiyle 🙂

 

Teknik görüşmelere hazırlanıyorsanız çeşitli kitaplardan yararlanabilirsiniz.

Comments

16/12/2013 at 15:10

birkaç sene önce turkcell adına çalışan bir yazılım firmasındaki görüşmemden kesit:
+ Evlimisiniz?
– yok artık. daha çocuğum ben.
+ kızarkadaş falan?
– bu bir teklifmi?
+ demogoji yapmayı bırakın beyfendi.
sonuç olarak görüşmeyi bitiren karşı taraf oldu ve arayan soran olmadı doğal olarak.



20/12/2013 at 14:03

“… .net yazılım diline hakim …” diye yazmissiniz, .NET bir yazilim degil, onu C#, F#, VB.NET yahut .NET uzerinde calisan benzer bir populer dil ile degistirirseniz daha iyi olacaktir.



07/01/2014 at 13:34

@Armağan Çorlu aynısı bu son görüşmemde bana da olmuştu hem de ilk defa bir iş görüşmesinde “Kız Arkadaşın Var Mı” sorusunu yöneltti karşıdaki kişi bana. Benim de bir web sitem var her türlü onuda yazıyor ve paylaşımlarda bulunuyorum : http://www.cagataysen.net Maddi bir amacım olmadığı için sanırım yaptığım tam reklam sayılmaz sadece sitemin daha fazla insana ulaşması istediğim.



18/01/2014 at 06:58

Çıldırtma aşamasını okurken sinirlerim bozuldu. Böyle bir mülakat ile karşılaştığım anı düşünemiyorum 🙂



Ebbkrdrcn
20/01/2014 at 21:23

Ben daha çok IK çalışanının, “Nasıl, kolay gelebildiniz mi?” sorusuna gıcık oluyorum.
Her seferinde soruyolar ve her seferinde sanane yahu demek geliyo içinden 🙂



06/02/2014 at 17:56

@Ebbkrdrcn Benim de karşılaştığım durum üstelik 1 saatlik yerden gelmeme rağmen bi de düşün bunun için milyonlarca kilometre öteden gelenleri… Ben bu yüzden birçok işverenin aptal olduğunu düşünüyorum ayrıca neden onun derdi oluyor ki bu durum? Normalde bunu benim düşünmem gerekmiyo mu? Lan gelmişim zamanında işe de mesela zamanında varıyorum hep senin için neden bu kadar önemli o zaman benim nerden geldiğim?



Ceyda
06/02/2014 at 18:10

Yorumlariniz icin tesekkur ederim.:)

“Kolay gelsiniz mi?” sorusunun genellikle sorulma amaci tanisma sirasinda ilk tepkinizi ogrenmek.
“Evet” demeniz; net biri oldugunuzu gosterirken. Aciklamada bulunmaniz daha konuskan oldugunuzu gosterebilir. Ancak bu soru klise sorular yerini aldigi icin artik bircok kisiye antipatik gelmekte.



07/02/2014 at 15:57

@Ceyda ben şeyden bahsediyorum aynı zamanda şu başka il veya ilçeden gelmek bunu sorun edenler var da aynı zamanda yaw heralde mesela uzaktan geliyosam o şehre ve çalışacaksam orda elbette ki ev, pansiyon vs. tutacağım bu kadar dert ediyosa iş veren ödesin kiramı da madem 😀 Benim eleştirdiğim işveren için benim işimi yapmam, bilgim vs. bunlar değil de benim nereden geldiğim veya nereli olduğum mu önemli yani? Daha önceki tecrübelerimde bunu sorun edenler ve sık sık gündeme getirenler oldu da ondan söylüyorum



rumuz
15/02/2014 at 16:43

Bilgisayar bilimleri üzerinde çalışanları anlamaya çalışan insan kaynaklarının olması güzel.
🙂



19/02/2014 at 13:40

Kağıt çıkartıp kod yazmasını istemek 😀 Aman Allah’ım bunu yapan var mı ? Şuana kadar böyle bir tecrübem olmadı fakat sizlerin tecrübelerini öğrenmiş olmam güzel oldu. Ellerinize sağlık yazı için 🙂



13/04/2014 at 01:16

@Süha Mete evet böyle sınav yapanlar bile var, bir keresinde 5 soruluk bir sınav vardı kod yazdırma, öyle sorular vs. Bir banka sınavına girmiştim işte bilişimle ilgili öyle test soruları falan 😀



05/05/2014 at 15:23

Genel olarak güzel bir yazı olmuş 🙂

“Mülakat sırasında bir kağıt çıkartıp kod yazmasını isteyin”

Bu aslında tam tersi yerine göre mülakat sırasında çok iyi bir hareket olabilir. Tabi, buradaki beklenti ve ne amaçlandığıda önemli.

Bir ekleme daha: Mülakattan önce başvuru formu doldurtun 🙂 evet, bunu hala yapanlar var. Hatta ayak üstü çoktan seçmeli yabancı dil sınavı yapan bile var O_o



Mehmet Emin
21/02/2015 at 11:29

Güzel yazı olmakla birlikte, künyesine Human Resources Assistant yazan arkadaşlar için pek faydalı bulamayacağım bir yazı olmuş. İnsan kaynakları birimi tecrübe ve bilgi birikimini arkasına alıp karşısındaki ile doğal olduğu zaman değerlidir. Ama bu durum çoğu zaman malesef yapay iş görüşmelerine dönüşmekte ve ezberin dışına pek çıkılamayan bir iletişime dönüşmektedir. Özellikle yeni mezun olmuş ve yazılım sektöründe ilerlemek isteyen arkadaşlara tavsiyem sakin olun, kendinize güvenin(bu güven çalıştıkca ve tecrübe kazandıkça büyük bir hızla artacaktır) ve bilmediğiniz şeyi söylemeyin.



Unknown
28/05/2015 at 01:26

@Tugberk Ugurlu

@Mülakattan önce başvuru formu doldurtun

Ömrüm form doldurmakla geçti 🙂 CV’imde bütün bilgiler var ama buna rağmen birçok kişi ve firma 30 yıl öncesinin kafasını yaşamaya devam ediyor bunu teknoloji gelişti falan o açıdan da söylemiyorum amaç ne belli değil burda!!

Yarın da (aslında artık bugün :D) bi firmaya gidicem (ilk olarak) form doldurmaya 🙂



Mehmet
14/08/2016 at 22:34

Valla niye yalan söyliyim,bugüne kadar insan kaynaklarıyla yapmış oldugum hiçbir görüşme ile işe alındıgımı hatırlamıyorum.bes yıllık deneyimim var .su an çalıştigim firmada çok para kazandıran projeler yapıyorum.inanin insan kaynakları eger bu işi iyi bilselerdi beni coktan kaparlardi.
Artik bana iş gorusmesi için telefon geldiğinde ik ilemi gorusuyorum diyorum.eger öyleyse gelemicemi yada gorusmesi başka bi teknik birisi ile yaparsam gelebilecegimi söylüyorum.neden derseniz vaktim çok degerli.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *