Korkunç Sosyal Medya!
Her geçen gün teknolojinin ilerlediği günümüzde ne yazık ki ülkemizde, teknolojinin ve internetin gelişmesine ayak uydurmak yerine, teknolojiyi nasıl kullandırmayız, nasıl engelleyebiliriz çalışmaları devam etmekte.
Sosyal medyayı kötüleyenler, yalan bilgiler yayınlanıyor diye tepki gösterenler ve keyfine göre siteleri kapatıp erişimi engelleme çalışmaları halen sürmekte. Sosyal medya ve internet artık içimize işlemişken, engellemeler olduğunda tepki verilmesi oldukça normal. Bu kadar korkulan, korkunç sosyal medya yalnızca twitter demek değildir. Facebook, Twitter, YouTube, İnstagram, Foursquare, blog siteleri ve Pinterest gibi birçok platform bulunmakta.
Sosyal medyada en çok kullanılan ve tepkilere neden olan Facebook, Twitter, YouTube ve Blog’u nasıl ve neden kullanıyoruz gelin bir bakalım.
Facebook:
- İlk kurulduğunuda amaç görüşülemeyen dostları, ilkokul arkadaşlarını bulmak iken; ilerleyen zamanlarda uzak ya da yakın tüm çevremizde haberleşme aracı olarak kullanmaya başladık.
- Fotoğraflarımızı paylaşmak yetmedi, güzel mi kötü mü merak edip, bir de tanıdıklar yorumda bulunsun istedik.
- Çeşitli gruplar oluşturup hobileri aynı olan insanlarla biraraya gelip, ortak iş etkinlikleri oluşturarak tartışmalar yaratır olduk.
- Oyunlar entegre edilerek, oyun meraklılarının da içine alıp istek şekerlerin paylaşıldığı platform haline geldi.
- Yetmedi videolar paylaştık, gündemle ilgili olan bitenleri çevremize paylaşmak istedik.
Twitter:
- İlk kurulduğunda “aman canım da çok sıkkın“, “ne de güzel bir gün“, “herkese günaydın” mesajları içeren, içimizden ne geliyorsa paylaştığımız bir haberleşme aracıydı. Sonra yalnızca kendi çevremizle kalmayıp arkadaşlarımız, tanıdıklarımız, desteklediğimiz kişiler, köşe yazarları, yerel ve uluslararası pek çok kişinin neler yazdıklarını takip ettik.
- Kendi iş ortamında, uluslararası ve yerel pek çok kişi twitter sayesinde biraraya geldi. Belki de hiçbir yerde tanışamayacak kişilerle dostluklar ve iş birlikleri oluştu. Çünkü öylesine kullanılan bir platform halinden çıkıp gerçek isteklerin, ifadelerin ortaya çıktığı bir haberleşme aracı olarak en yüksek sıralara çıktı.
- Belirlenen hastaglerle gündemin konuları hakkında kimler, ne yorumda bulunmuş inceleyebildik.
- Gündem oluşturan haberleri anı anına paylaşımlarla bilir olduk.
- Kan ve bağış isteyenler seslerini duyurma şansı bulurken, en sevdiğiniz favori şarkıcı ya da futbolcuyla iki tweet ile iletişim kurduk diye sevindik. İnsanı insan yapan tüm duyguları görebilen içerikleri okuyabildik.
- Kimi çok sinirliydi bugün, kimi ise yeni iş değiştirdiği için mutlu, kimi siyasette nelerin yanlış olduğunu savunurken, kimi ise doğru bildiklerini ifade etti.
- Twitter üzerinden röportajlar ve sohbetler kurulmaya başlandı.
- Karşıt görüşlü pek çok kişi bu platform üzerinde fikirlerini dile getirdi.
YouTube:
- Şarkılar dinlendi, klipler ve videolar izlendi.
- Arkadaşlar arasında çekilen komik ve sıradışı videolar paylaşılarak kitlelerce izlenmeye başlandı.
- Televizyonda izlenmeyen ya da kaçırılan dizileri ve haberleri bile buradan takip eder olduk.
- Hayatları değiştirdi Youtube öyle ki sesi güzel, besteleri başarılı pek çok kişi youtube ile bilinir oldu. Aslında yalnızca kendi arkadaşlarınız için hazırladığınız videolar milyonlarca kişi tarafından izlenip beğenildi.
- Varolan bir şarkı kendi klibinizle özdeşleşti.
- Dünya genelindeki videolara ve görüntülere ulaşılabildi.
Blog:
- İlk başlarda ismini gizleyenler, bu zamana kadar kimseye anlatamadıkları anılarını yazarak paylaşmaya başladı. Yalnız olduğunu düşünen, ismini vermek istemeyen kişiler gördükleri olumlu tepkilerle isimlerini dile getirip fenomen haline geldiler.
- Özel hayat ve iş hayatına dair pek çok yazı yayınlandı bloglar üzerinden.
- Arama motorlarında aratılan bir kelimeyle sizin blogunuza rastlayanlar, blogunuzu sıkça takip edip yorumlarda bulunan kişiler sayesinde motivasyon da arttı. Sayıları az olan blog sayfaları şimdilerde milyonlara ulaştı.
- Dünyada neler olduğunu, kendi iş alanınıza göre uluslararası alanda kimler neleri yazmış incelenip takip edilmeye başlandı.
- Bloglar üzerinde iletişim ile tanışmalar iş birlikleri ve dostluklar ortaya çıktı. Fikir ve düşünme özgürlüğüyle her konuda her tür yazı yazıldı, tartışıldı ve paylaşıldı.
- Aynı fikri paylaşanlar tarafından birçok kişinin yazılarının bulunduğu platformlar, blog sayfaları oluşturuldu.
Sosyal medyada iyi kötü, doğru yanlış bilgilerin bulunduğunu kimse inkar edemez. Ancak bugün kullanılan her aracın iyi ve kötü yönleri vardır. Yanlış bilgiler biryerden sonra ortaya elbet çıkar. Her alanda olduğu gibi sosyal medyayı da kötü amaçlı kullanan kişiler olacaktır. Herhangi bir önlem alınacaksa bu kişilere karşı önlemler alınmalı!
Sosyal medyanın olumlu yanları saymakla bitmez.Kafaları karıştırdığı söylenilen sosyal medyadaki her platform kişilerin daha da bilgilenmesini sağlayacak kaynaklarla doludur. Yıllar once toplatılan kitaplar ile sosyal medya kanallarının kapatılmak istenmesi aynı zihniyetin getirisidir. Sizin fikrinizi destekleyenler de olur, karşıt görüşlü kişiler de.
İnsan olmanın gereği düşünebilmektir. Ancak birey okuyup araştırıp bir fikri savunursa bilgiye ulaşır. Doldurma sözlerle ya da yalnızca aynı bakış açısındaki kişileri takip edip okumakla da doğru bilgiye ulaşmış olamayız. Karşıt görüş dediğimiz görüş neyi savunuyor, ne söylüyor dinlemeden müdehale etmek, engeller ve yasaklar koymak; 21. Yüzyılda bizi geriye götürmekten bir işe yaramaz!
Comments
İnternette birçok illegal içerik var ve bunun ötesinde interneti kullanarak birçok yasa dışı faaliyet de yapılıyor.
Denetim de mutlaka şart fakat bu denetimi yapan kişi/kurumlar tarafsız olmalı, tarafsız olmakla kalmayıp internetin mantığını anlamış kişiler olmalı.