Kariyer Hedefinize Ulaşmadan Önce Başınıza Gelecek 9 Şey

Kariyer hedefleri, daha çocukken “büyüyünce ne olacaksın?” sorusuyla başlar. Hangi meslek ne yapar, tam bilmeden, kariyer hayallerimizi ailemizle ve yakın dostlarımızla paylaşırız. Çoğumuz çok havalı meslekler seçeriz kendimize ve kariyer hedeflerimizi ona göre belirleriz.

İş hayatına girince her şey değişir. O havalı pozisyonlara ulaşmadan önce bir sürü aşamadan geçmeniz gerekir.

Ama umudunuzu yitirmeyin! Bu aşamalardan tüm beyaz yakalılar geçiyor. İşte kimsenin size söylemediği, her başarılı insanın geçtiği, Kariyer Hedefinize Ulaşmadan Önce Başınıza Gelecek 9 olay…

1. Bir organizasyon ajansında çalışarak yorgunluktan bayılmak

organizasyonda calismak

Anketörlük, garsonluk, standlarda ve organizasyonlarda görevli kişiler olarak, özellikle lise ve üniversite dönemlerinde çalışma hayatıyla ilk tanışma gerçekleşir. Sistem, yazılım ve tasarım gibi renkli dünyalarda yer alınıyorsa, orta okul ve lisedeyken kendi projelerinizi üreterek ya da şirketlerde bilgisayarların onarılmasına yardımcı olarak çalışma hayatına başlanır. Bu dönemlerde yaşınız küçük olsa da gözünüzün yaşına kimse bakmaz ve saatlerce yoğun tempoda çalışırsınız.

2.Bol bol fotokopi çekmek 

fotokopi cekmek

Mesleğinize karar vermiş olun ya da olmayın, mezun olmadan en az bir şirkette staj yaparsınız. Stajlarla şirket içerisinde kimin, neleri yaptığını görebilir; şirket içerisinde yaşanan olaylara tanıklık edebilirsiniz. Bu dönemlerde hayaliniz şirket yönetmek bile olsa, stajlarda bol bol fotokopi çekersiniz.

3.Okul zamanlarında çalışma hayatına atılmak 

okul zamani calisma

Lise ya da üniversitenin son sınıflarına gelindiğinde, henüz mezun olmadan, kendinizi garanti altına almak istersiniz. Bu nedenle, artık belirlediğinizi düşündüğünüz mesleğe uygun olacak bir şirkette yarı zamanlı çalışmaya başlarsınız. Hem okul hem iş hayatı birlikte sürdürülür, sınavlardan kurtulup iş hayatında bulunmak için can atılır.

4.Sertifika programlarına hücum etmek 

sertifikaya hucum

İş hayatına atılmaya kısa süre kala, telaşla sertifika programlarına katılırsınız. Çeşitlilik gösteren eğitimler “elimde bulunsun, ileride işime yarar” düşüncesiyle sertifika programlarına hücum edilir.

5. Her iş ilanını başvuru yağmuruna tutmak

Sınavlar bitse de, gitsek” düşüncesi gerçeğe dönüşüp mezun olunduğunda, istemsiz panikler başlar. Çeşitli portal ve kanallardan görülen her iş ilanına başvurular gerçekleştirilir. Hangi firmalara ve pozisyonlara başvurulduğu bile hatırlanmaz. “Ya tutarsa” metoduyla pek çok mail gönderilir, araya tanıdıklar konularak elden ele CV’ler gezdirilir.

6. Yoğun iş görüşmelerinde “neden” sorularına cevap vermek 

neden sorusu

İş hayatına yeni başlanmış olsanız da, 4 yıllık tecrübeye sahip olsanız da, kariyer hayatınız için yoğun olarak iş görüşmelerine gitmeye devam edersiniz. İş görüşmeleri şirket kültürüne bağlı olarak değişiklik gösterse de, genellikle karşılaşılan “Neden biz? Neden sen? Neden bu işi istiyorsun?” sorularına defalarca cevap verirsiniz. Öyle çok aynı sorularla karşılaşırsınız ki verilen cevaplar artık ezberdedir.

7. Yanlış mail göndererek yöneticiden uyarı almak

yanlis mail

İş hayatının tüm hayatınızı kapladığı, yoğun mail trafiğinden kafanızı kaldıramadığınız dönemde atmamanız gereken bir kişiye, şirkete ya da müşteriye yanlış bir mail gönderirsiniz. Yöneticinizden bir daha aynı hatayı yapmamanız konusunda ilk uyarınızı alırsınız. Telaşlanıp, nasıl böyle bir hatayı yaptığınızı kendinize defalarca sorarsınız.

8. O kadar çok CV hazırlamak ki bu konuda ustalaşmak

Yoğun iş görüşmeleri ve “CV nasıl hazırlanır” araştırmaları ile yıllar geçtikçe CV hazırlama ustası olunursunuz. Çevrenizdekiler CV’lerini sizinle paylaşıp fikirlerinizi alır, sonrasında sizin de çeşitli şirketlere yönlendirme yapmanızı rica eder.

9. En az 1 kez kovulmak

Kötüye giden işaretleri alsanız da, görmezden geldiğiniz sorunlar karşısında, gün gelir sunumlarınızı gerçekleştirdiğiniz, keyifli toplantılarda bulunduğunuz toplantı salonuna ya da yöneticinizin odasına çağırılır ve beklenen konuşmayı duyarsınız. Merak etmeyin, kovulmak dünyanın sonu değil.

Bu tecrübelerden öğreneceklerinizi düşünün ve kariyer hedefinize doğru ilerlemeye devam edin.

 

Not: Radikalist‘teki yazımdan alıntıdır. 🙂

Comments

06/09/2014 at 16:33

Keyifle okudum yazınızı, kendinizden’de alıntı yaptığınız noktalar var mı 🙂



Ceyda
10/09/2014 at 19:02

Çok teşekkür ederim sevindim 🙂



22/09/2014 at 15:52

Çok anlamlı ve hemen hemen çoğumuzun başına gelmiş gelebilecek olaylara değinilmiş.



23/03/2015 at 09:18

1. ve 3. maddeler başıma geldi, diğerlerini de beklemeli miyim bilemedim 🙂



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *