C ile Başlayan Unvanlar
C ile başlayıp O ile biten kısaltmalı üst düzey unvanlara son zamanlarda oldukça sık rastlar olduk. Öyle ki, pek çok kişi kartvizitinde bu unvanları görmek ister hale geldi. En çok duyulan ve bilinen unvanların başında CEO (Chief Executive Officer), CFO (Chief Financial Officer) ve CTO (Chief Technology Officer) gelmekte. Yönetim kuruluna bağlı bu pozisyonlar şirket kararlarının geçtiği, şirketi büyüten iş planlarının ortaya konulmasını sağlar.
Organizasyon şeması ve unvanlar sektörden sektöre, start-up’tan kurumsala değişiklik gösterir. Şirketin kuruluş ve gelişim amacına göre yaratılan departmanların yöneticilerinin ve direktörlerinin yanı sıra şirket yönetiminde söz sahibi olması gerektiği düşünülen, masaya yatırılması gereken konuları toparlayan departmanın en üst kademedeki kişiye vereceğiniz unvan C ile başlayacak bir unvan olabilir. Ancak şirketin amacı ne olursa olsun değişmeyecek yönetim pozisyonu CEO’dur.
Özelikle İnternet sektöründe çalışan şirketlere baktığımızda birçok CEO dikkatimizi çeker. Önceleri çok daha az rastlanılan değerli CEO’lara, günümüzdeki pek çok projede rastlanmaktayız. Öyle ki kişilerin tek başına kurmuş oldukları şirketlerinde henüz bir ekipleri ve departmanları yokken kendilerine CEO dediklerini görmekte ve duymaktayız.
Ancak bugün sıkça rastladığımız CEO unvanı, göründüğü kadar kolay bir unvan değildir. Şirketteki tüm departmanlar ve şirket yönetimi ile CEO ilgilenir. Dolayısıyla her ne kadar tüm kararları tek başınıza veriyor olursanız olun, eğer ekibiniz yoksa yöneteceğiniz bir ekip de yok demektir. Bu durumda kendinize CEO demek yerine “şirket kurucusu” demeniz çok daha doğru olacaktır.
Günümüzün gelişen teknolojisi ve yenilikler çeşitli projeleri de hayata geçirdi. Yeniliklerle birlikte çeşitli departmanlar ve yönetim kuruluna giren yeni üst düzey unvanların sayısı arttı.
Şirketin kuruluş amacı ve kültürüne uygun, şirketin büyümesine katkıda bulunacak departmanları yönetime katma kararı almayı düşünüyorsanız, C ile başlayan yeni unvanlara birlikte göz atalım.
CAO – Chief Accounting Officer
Şirketiniz finans ve muhasebe üzerine ise yönetim kurulunuza CAO ekleyebilirsiniz.
CAO – Chief Administrative Officer
Şirketin işletme ve yönetiminde söz sahibi olan, yönetim kurulunun içerisinde yer alabilen unvanı yapılandırmanızda kullanabilirsiniz.
CAO – Chief Analytics Officer
Şirketin yapısına ve kültürüne uygun, analiz departmanı yaratabilirsiniz. Özellikle web analytics’in öneminin arttığı bu dönemde yönetim kurulu toplantılarında CAO ile biraraya gelip veri yönetimi ve analizlerin raporlarına gözatabilir, beyin fırtınaları yaratabilirsiniz. Bu kişi CEO ve COO’ya raporlama yapacaktır.
CBO – Chief Business Development Officer
Satış, pazarlama, teknoloji; hangi alanda faaliyet gösteriyorsanız iş geliştirme departmanınız için piyasa araştırmaları ve yenilikleri denetleyip yönetecek CBO’ye yer açabilirsiniz.
CBO – Chief Brand Officer
Ajanslar ve ticaretin işin içinde bulunduğu şirketler için yaratılacak Marka departmanının değerini CBO ile yükseltebilirsiniz. CBO, pazarlama, reklamcılık, tasarım, müşteri ilişkileri ve müşteri hizmetleri ekiplerini yönetebilir. CEO’ya gerekli raporlamaları gerçekleştirecektir.
CCO – Chief Channel Officer
Medya, FMCG, Teknoloji sektörlerinde kanal yönetimi departmanı yaratıp bu süreçten sorumlu CCO’yu yönetiminize dahil edebilirsiniz.
CCO – Chief Commercial Officer
Tüm ticaret faaliyetlerini tek bir departmanda birleştirip yönetim yetkisini CCO’ya verebilirsiniz.
CCO – Chief Communications Officer
İletişim, müşteri ilişkileri sizin için olmazsa olmaz ise, bu süreçler ile ilgilenecek vaktiniz yoksa, belki de CCO’ya ihtiyacınız var.
CCO – Chief Content Officer
Haber ve içerik ile dolu dolu bir şirketi yönetiyorsanız bir CCO’yu yönetim toplantılarına dahil edebilirsiniz.
CCO – Chief Creative Officer
Tasarımın ve kreatif çalışmaların buram buram koktuğu ajansınız için, kreatif ekibi yönetecek tasarımcının dilini bilen bir CCO şirketinizi uçurabilir.
CCO – Chief Customer Officer
Müşteri ilişkileri ekibiniz genişledi ve yöneticinin size raporlamasını bile okuyacak zamanı kendinizde bulamıyorsanız CCO tüm süreci sizin için yönetebilir.
CDO – Chief Data Officer
Pazarlama, teknoloji, sistem ve network planladığınız gelişmeler ışığında, özellikle veri madenciliği, bigdata faaliyetlerine yoğunlaşıyorsanız, CDO ile yönetim toplantıları şirkete çok farklı boyutlar kazandırabilir.
CDO – Chief Design Officer
Tasarım süreci, tasarım kararları, tasarım ekibinin yönetimi konularında bilginiz yeterli değilse, CDO en büyük destekçiniz olabilir.
CDO – Chief Digital Officer
Hangi sektörde faaliyet gösteriliyor olursanız olun, internet tüm şirketlerin içine işleyen bir kanal. Dijital alanda faaliyet göstermeyen bir şirket günümüze ayak uyduramıyor demektir. Dijital faaliyetleri tek bir çatı altında toplamaya karar verdiyseniz CDO yönetiminize dahil edebilirsiniz.
CEO – Chief Engineering Officer
Teknoloji şirketlerinin teknoloji, ürün geliştirme alanlardaki çalışan ekibi CEO ile yönetilebilir. CTO ve CIO olarak da yapılandırabilirsiniz.
CHRO – Chief Human Resources Officer
İnsan kaynakları departmanı şirketiniz özellikle 50 kişiye ulaştıysa oluşturmanız gereken bir departmandır. Personel ile iletişim, eğitim, performans ve işe alım süreçlerini yönetecektir. Çalışan sayınızda her 50 kişilik artış insan kaynakları departmanındaki sayının da arttırılması demektir. Danışmanlık faaliyetinde çalışan bir şirketseniz ya da insan kaynakları departmanına önem veriyorsanız CHRO için bir koltuk yaratabilirsiniz.
CIO – Chief Information Officer
Teknoloji şirketinizin en önemli ritmi ise, CIO ile yapınızı kurabilirsiniz. Bu kişi CEO ve COO’ya raporlama yapacaktır.
CIO – Chief Innovation Officer
Sürekli değişimler, teknolojik yeniliklere açık bir yapınız varsa ve inovatif işler ortaya çıkartıyorsanız, bu departmanı CIO ile yönetebilirsiniz.
CIO – Chief Investment Officer
İnternet sektöründe yer alan e-ticaret, bilişim şirketleri ve danışmanlık faaliyetleri kapsamında yatırımcı ilişkileri, yatırım kararları ve süreçlerini bir departmanda birleştirip CIO ile önemli toplantılar gerçekleştirebilirsiniz. CIO; CEO ve CFO ile biraraya gelerek raporlama yapacaktır.
CKO – Chief Knowlenge Officer
Bilgi yönetimi departmanını yönetim kuruluna taşımak isterseniz, toplantılarınızda CKO’ya yer verebilirsiniz.
CMO – Chief Marketing Officer
Pazarlama departmanı olmazsa olmaz departmanlardan biridir. Ürününüz ve hizmetiniz ne olursa olsun offline ve online tüm pazarlama kararları pazarlama departmanında hayat bulur. Yönetim kadrosunda olması gerektiğini düşünüyorsanız departmanın yönetimini CMO’ya devredebilirsiniz.
CMO – Chief Media Officer
Reklam ve pazarlama ajansları, televizyon ve haber kanalları gibi, yoğun medya ilişkilerinin yer aldığı şirketiniz için CMO yerleştirebilirsiniz.
CNO – Chief Networking Officer
Şirketin sosyal etkinlik ve organizasyonlarının, pazar araştırması ile birlikte yapılacak çalışmaların, şirket ile ortaklar arasındaki ilişkilerin yönetimini bir departmanda toplayabilirsiniz. Bu çalışma alanın önemli olduğunu düşünen bir şirket kültürüne sahipseniz CNO’ya ihtiyacınız olabilir.
COO – Chief Operations Officer
Faaliyet alanınıza bağlı değişlik gösterecek operasyon süreçlerinin kararları ve yönetimi COO’ya bağlayabilirsiniz.
CPO – Chief Performance Officer
Pazarlama ya da insan kaynakları alanlarında performans departmanı oluşturarak departmanın başına CPO getirilebilirsiniz.
CPO – Chief Product Officer
Yazılım ya da pazarlama alanlarında ürün yönetimi departmanı yaratabilir, bu departmanınızın yönetim kurulunda neler yaptığını CPO’dan öğrenebilirsiniz. İnovasyon projeleri, proje yönetimlerini bu kişi ile gerçekleştirebilirsiniz.
CPO – Chief Process Officer
Süreç yönetimini kalite, denetim, teknoloji, telekominikasyon şirketleri için ayrı bir departman oluşturarak CPO ile toplantılar gerçekleştirebilirsiniz.
CPO – Chief Program Officer
Gündelik operasyonları ve şirket organizasyonlarını planlamak ve yönetmekte CPO’ya ihtiyacınız olabilir. Bu kişi CEO’ya raporlama yapacaktır.
CRO – Chief Research Officer
Marka araştırması, pazarlama ve iş geliştirme faaliyetlerinde araştırma ve pazarlama ekibini biraraya getirecek CRO ile yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.
CRO – Chief Risk Officer
Banka ve kurumsal şirketlerin risk araştırmalarını ve analizleri gerçekleştirildiği departmanlar biraraya getirilerek CRO yönetiminde yapılandırabilirsiniz.
CRO – Chief Relationship Officer
Yatırımcı ilişkileri, devlet ile ilişkili işler, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi çok çeşitli alanlarda yaratacağınız departmanı CRO ile yönetebilirsiniz
CSO – Chief Sales Officer
Yoğun satış operasyonları, saha satışı ve tele satış ekibiniz şirketiniz için kritik ve önemli departmanlardan birisiyse, satış departmanının başına CSO getirebilirsiniz.
CSMO – Chief Software Manufacturing Officer
Yazılım geliştirme ve yazılım operasyonlarının kontrolünü ve sürecini CSMO ile gerçekleştirebilirsiniz.
CSCO – Chief Supply Chain Officer
Supply Chain ekibinin kontrolü, geliştirilmesi ve yönetilmesinden CSCO’u sorumlu tutabilirsiniz.
CSO – Chief Security Officer
Ödeme sistemleri, teknoloji, telekominikasyon, network ve sistem alanlarında bilgi güvenliği ve test süreçlerinin oluşturulacağı departmanın başına CSO getirebilirsiniz.
CWO – Chief Web Officer
Şirketiniz özellikle internet sektöründe ise, web alanındaki teknolojik gelişmeleri, iyileştirme ve geliştirmeleri web departmanında birleştirebilir. Bu departmanın raporlarını yönetim kurulu toplantılarında gündeme getirecek kişi CWO olabilir.
CXO – Chief Experience Officer
Son zamanlarda kullanıcı deneyimi tasarım, web arayüzü ve yazılım konularında önemli rol oynamakta. Ekibiniz genişlediyse bu ekipte neler olduğunu ve nasıl yönetildiği CXO ile masaya yatırabilirsiniz.
Görüldüğü gibi pek çok üst düzey unvanı organizasyonunuza dahil edebilirsiniz. Ancak unutmayın; unvan değişiklikleri ve yükselmeler çalışan motivasyonu arttırıp, şirketin değerini yükseltse de asıl önemli olan ortaya çıkartılacak olan iştir. İşinizi doğru gerçekleştiremiyorsanız bulunduğunuz unvanın bir anlamı olmayacaktır. Gün gelir CEO olduğunuz için mutlu ve gururluyken, çalıştığınız şirkette ertesi günü varolmayabilirsiniz!
Comments
Bir de Chief Strategy Officer olan CSO var. Postmodern çağın şefleri 🙂
Ceyda Hanım ,
Harika bir yazı olmuş, izninizle Facebook hesabımda “Oysa sadece öğretmen,doktor,mühendis,veteriner falan olmak isterdik” başlığı ile paylaşıyorum 🙂
Sevgiler,
CCO => Chief Culture Officer i gordum duydum
Teşekkürler bilgilendirme için.