Aslında Kovulmadım…

İş hayatında karşılaşılması muhtemel olan bir durum da; işten kovulmaktır. İlk duyulduğunda ya da okunduğunda çok da sempatik gelmeyen bu olay, pek çok kişinin yaşadığı bir durumdur.

Şirketin durumu kötüye gidiyor olabilir, bölümünüz kapatılabilir ya da yeniden yapılanma ile yerinize yeni kişileri getirmek isteyen bir yönetici olabilir… Nedeni ne olursa olsun, yaşanan üzücü ve hayal kırıklığını hiçbir sebep yok etmiyor elbette.

İster kendinizi işinize adayan işkolik biri olun, ister işinizi hiç sevmiyor olun fark etmez; işten çıkartılma duygusu yoğun olarak psikolojinizi etkiler.

İşten kovulmanın verdiği duygu karmaşasının yanı sıra, bir de çevrenin verdiği tepkiler ve sürekli detaylı bilgi alma girişimleri insanı daha da gerer ve sinirlendirir.

fired

Tanıdığınız biri size artık çalışmadığını söylediğinde, siz siz olun aşağıdaki gibi sorular sormayın;

  • “Aaa nasıl oldu?”

Herkes size detaylı olarak ne olduğunu anlatmak istemez. Özellikle de yeni işten ayrılan bir kişinin yaşadığı durumu düşünecek olursanız, tekrar tekrar aynı anı insana yaşatmayın.

  • “İstifa mı ettin yoksa kovuldun mu?”

İnsanoğlu, yapısı gereği meraklı olduğu için her detayı öğrenmek ister. Çalıştığı yerde artık çalışmıyorsa zaten iki seçenek vardır. Bu soruları sorup kişiyi sık boğaz etmeyin. Davranışlarından veya söyleme tarzından ne olduğunu analiz edebilirsiniz.

  • “Hadi ya, ne kadar da iyi gidiyordu oysa?”

Yapmayın, adam artık orada çalışmıyor; bir burukluk da siz yaşatmayın. Dışarıdan görülen ile içeride yaşanan farkı siz de iyi bilirsiniz; bu sebeple çalışıyorken neler yaşandığını bilemeyebilirsiniz.

  • “Eee ne yapacaksın şimdi?”

Bırakın adam biraz nefes alsın, kafasını dinlesin ve üstündeki olumsuz duyguları atsın. O ne yapacağını sizin sorduğunuzdan daha çok düşünüyor emin olun. Bir de siz üstünde stres yaratmayın.

  • “Çalışmadığını sonunda fark ettiler mi?”

Muhtemelen bu tarz bir cümle ile kişiye espri yapmak istiyorsunuz ancak esprinin de bir yeri ve adabı var. Yaşanan durumun ruh halindeyken espriler yanlış anlaşılabilir ve kalp kırıklıklıklarına sebep olabilir. Bu nedenle ortama neşe katmak isterseniz, birkaç kez düşünün.

Sorularınızla kimseyi incitmemek istediğinizi ve karşınızdakini rahatlatmayı düşünüyor olabilirsiniz ancak; ne yazık ki bu tarz sorular kişiyi rahatlatmak yerine, daha da üzer ve strese sokar. Bu nedenle biri size işten ayrıldığı bilgisini paylaşmışsa, üstüne gitmeyin ve “bana anlatmak istersen, buradayım” deyin, yeter. Sürekli soru sorup olayı deşmenizin bir anlamı yok. Netice de bu durum ilk defa karşınızdakinin başına gelmiyor ve son da olmayacak. Ayrıca böyle bir anı siz de yaşayabilirsiniz. Bu nedenle biraz empati kurup, dikkatlice davranırsanız; nasıl bir konuşma geçtiğini, neler hissettiğini ve neler yapmak istediğini size anlatacaktır.

Comments

13/09/2015 at 22:02

Sitenizdeki paylaşımları keyifle takip ediyorum, keyifli bir blog deneyimi. paylaşımınız için teşekkür ederim.



Ceyda Anıl
18/09/2015 at 23:23

çok teşekkür ederim memnun oldum 🙂



cavit özalp
18/10/2015 at 13:13

Tebrikler, kutluyorum.



Genc
30/11/2015 at 10:37

Ya bence son madde (espri) fena degil 🙂



fatihvural
30/11/2015 at 13:41

Ceyda hayırdır işten mi kovuldun. 😀



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *