Bir Yazılımcının Gizli CV’si

Yazılım dünyası içerisinde nefes alanlar bilir; bir yazılımcı gerekirse tüm altyapıyı tek başına bile yeniden yaratabilir, en zorlu projelere imza atabilir. Ancak hiçbir zaman sevmeyecekleri aksiyonların başında CV hazırlamak gelir.

CV hazırlamak neden sevilmez? Çünkü bir kod yazmak kadar keyifli gelmez. Son derece gereksiz olduğunu düşünenlerin sayısı ise oldukça fazla. CV kelimesi duyulduğu anda, yazılımcının tüyleri diken diken bile olabilir! Birçok sağlam yazılımcı CV’si istendiği için kaybedilebilir! Ancak iş arama süreçlerinde CV, sizler hakkında kısa da olsa bilgi verir.

RES1.PNG

CV’de bulunması gereken olmazsa olmaz bilgiler;

  • Doğum tarihi
  • Adres (Açık adresinizi yazmak zorunda değilsiniz, ancak lokasyon olarak nerede yaşadığınızı yazmanız yeterli.)
  • Mezun olunan üniversite ve bölüm bilgileri
  • Hangi şirkette hangi pozisyonda çalışıldığı (Görev tanımı için; hangi programlama dillerini kullandığınızı, gerçekleştirdiğiniz projelerinizi yazabilirsiniz.)
  • Projeler (Freelance projelerinizi yazmaktan çekinmeyin, ancak içinize sinmeyen projeleri yazmak zorunda değilsiniz.)
  • Program bilgileri

Hangi şirketlerde çalıştığınızı yazarken tarih eklemeyi unutmayın. Tarihi yazarken gününü yazmanıza gerek yok, ay ve yıl belirtmeniz yeterli.

Birden fazla şirkette çalıştıysanız çalışma sıranızı, en son çalıştığınız yerden ilklere doğru sıralayın.

Unutmayın; CV yalnızca word veya pdf sayfasından ibaret değildir.

Örneğin; İnfografik ile özgeçmişinizi yaratabilirsiniz:

RES2.PNG

Ya da kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz:

RES3.PNG

Eğer hiç CV hazırlayacak vaktinizin olmadığını düşünüyorsanız; kendi oluşturduğunuz blog sayfasında neler yaptığınızı anlatıp, projelerinizin yer aldığı GitHub linkinizi eklemeniz yeterli olacaktır.

Comments

24/01/2015 at 18:55

Yazılımcı tarafına yabancıydım. Sayende CV olayına giriş yaptım =)



29/01/2015 at 09:40

Bence ileride CV’nin yerini linkedin ve github alacak gibi duruyor.



30/01/2015 at 19:35

Güzel blog gönderisi olmuş teşekkürler. Efendim önce Kariyer, Yenibiris, secretcv … gibi kariyer sitelerinin her biri için ayrı ayrı CV oluşturulur , sonra LinkedIn için de bir profil hazırlanır . Belirli dönemlerde iş ararken ya da proje sonlarında bunların hepsini güncellenir. Sonra iş görüşmesinde aynı bilgileri bir de ezberinden iş başvuru formuna yazılır . sırf bu nedenle iş değiştirmek istemez insan :).
Sonra da iş görüşmesine bir girersin o da ne karşındaki zat-ı muhterem IK cı ya da yönetici CV ne bakmamış doğru dürüst .



Radyum Etkisi
02/02/2015 at 14:50

Her şey iyi güzel de, “CV’de bulunması gereken olmazsa olmaz bilgiler;” başlığında neden yanıltıcı backlink var? Fil dergisi ile başlığın arasındaki farkı açıklarsanız müteşekkir kalacağım.



Ceyda
17/02/2015 at 23:03

Yanıtlıcı bir backlink yok, daha önceki linkler zaman aşımına uğramış aynı bilgilere ulaşılacak farklı linkleri ekledim ben de. Teşekkürler dikkatin için.



hh
27/08/2015 at 09:59

merhaba bu yazıda başlığa uygun kısım sizce neresi ?
ben yazılımcıyım, cv hazırlamak hiç zor gelmedi ama yazıyı okuduğum süreye yazık oldu. gizli yada ilginç hiç birşey yok bu yazıda. cv ‘ye adresi d.tarihini yazın falan demiş, iki infografik tarzı cv resmi kopyalamışsınız, sitedeki diğer yazılar da başlık hürriyet.com.tr tarzı çekici, içi boş..
sitenizi bugün gördüm, ve bir daha girmeye gerek olmadığına karar verdim.



Ceyda Anıl
27/08/2015 at 10:20

Yazılımcılar genel olarak CV hazırlamayı sevmez, bir yazılımcı olarak istersen çevrendeki dostlarınla konuşabilirsin, ayrıca kolaylıkla neler yaptığını göstermek istemeyebilir, bu nedenle ulaşılması zorludur. Yazılarda eklemek istediğin noktalar varsa yazabilirsin elbette.
Zaman ayırıp yorum yaptığın için teşekkürler.



timur
09/09/2015 at 13:54

@hh, ne düşündün yazıyı okumadan önce? hayatın gizli manasını çözmeyi veya hayatına yeniden yön vermeyi mi?

güzel bir yazı olmuş, bilgilendirici. alıntı tabiki yapılacak.

emeğe saygı.



Ceyda Anıl
18/09/2015 at 23:23

teşekkür ederim 🙂



27/11/2015 at 08:30

[quote]Yazılım dünyası içerisinde nefes alanlar bilir; bir yazılımcı gerekirse tüm altyapıyı tek başına bile yeniden yaratabilir, en zorlu projelere imza atabilir. Ancak hiçbir zaman sevmeyecekleri aksiyonların başında CV hazırlamak gelir.[/quote]

yazılımcı bu paragrafı okuyunca, haz alır, övüldüğünü hisseder, yazının tamamına sayfa açıldığında, ilk bakışta ancak kelimesini ayırt edebilmiştir daha yazıyı okumadan. Alt paragraflarda ancak kelimesinden sonra bi şekilde yerileceğini varsayıp, yazının zirvesinde okumayı bırakır =)~



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *