Ekip Uyumu Alarmı: Üzgünüz; Ekibe Uyum Sağlayamadınız!

 

İşe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken bir konu da, işe alınacak kişinin ekip ile olacak uyumudur. Birçok şirket işe alınacak yeni kişinin kurulmuş olan düzene uyum sağlaması gerektiğini düşündüğünden, ekiple uyum içerisinde çalışabileceği kişi ya da kişileri bulmak ister.

Bu noktada elbette öncelikle yöneticinin ekibi iyi tanıması gerekir. Küçük ve orta ölçekli bir firmada yöneticinin ekibi gözlemlemesi daha olay iken, büyük ölçekli firmalarda ne yazık ki gözlem yapması çok da mümkün olmamaktadır.

Üst yönetimin ekip hakkında yanlış bilgi edinmesi için 3 yol:

  1. Çalışanları görmezden gelin
  2. Her departmandan tek bir kişi seçin ve yalnızca o kişiden bilgi alın
  3. Söylenen bilgileri sorgulamadan kabul edin

Son derece keyifle çalışan bir ekibi bozmak için negatif kişilere ihtiyaç vardır. Virüs gibi yayılan negatif enerji birçok kişiyi etkisi altına alacaktır. Ve artık severek, canla başla çalışan ekibiniz günü kurtarmak için çalışmaya başlayacak, motivasyon kaybına uğrayacak ve çalışanlar arasında tatsızlıklar başlayacaktır. Tatsızlıklara alışık bir ekibiniz oluştuysa, bu ekibe uyum sağlayamayacak profil sevinçli ve enerjik bir kişi olacaktır.

Asıl karar verilmesi gereken ekip ruhunun nasıl olacağıdır.

ekip_1

Enerjik, genç bir ekip mi; yoksa oturaklı ve ciddi bir ekip mi istiyorsunuz? Hırslı, gözü işten başka bir şey görmeyecek kişiler mi; yoksa işten çıkışta programlar yapmaya devam edeceğiniz kişiler mi görmek sizi mutlu edecek?

untitled

Karar sizin..

Yeni bir işi kabul etme aşamasındaysanız, çalışacağınız ekibi siz de araştırabilirsiniz. Ekipteki kişilerin yazdığı yazılar, tweetler, paylaştığı fotoğraflar ve videolar size yol gösterecektir.

Mülakat sonucunu büyük bir heyecanla ve enerjiyle bekliyorken; olumsuz olmasının nedeni “Ekibe Uyum Sağlayamadınız” öngörüsü ise üzülmeyin, yaşam enerjinizi kaybedebileceğiniz şirketlerde çalışmak sizi mutlu etmeyecektir.

Dikkat! Bazen öyle durumlarla karşılaşırsınız ki, bir şirketin üst düzey yöneticisi; hatta şirketin kurucusu olsanız bile ekibe uyum sağlayamayan siz olabilirsiniz ve ekibe uyum sağlayamayan kişilere ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz!

Comments

16/01/2013 at 09:40

Harika bir yazı ve yerinde bir tespit olmuş sevgili Ceyda. Tebrik ederek bu çalışmaların devamını dilerim.



Ceyda
16/01/2013 at 15:43

Çok teşekkür ederim Emir 🙂



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *